Wat is natuurgeneeskunde voor dieren?
De natuurgeneeskunde gaat uit van een eenheid van lichaam en geest die voortdurend in wisselwerking staat met de omgeving. Een onbalans is deze wisselwerking of eenheid kan lichamelijke of psychische klachten geven. De focus bij natuurgeneeskunde ligt dus enerzijds op het herstellen van die balans en anderzijds op het ondersteunen van het zelfgenezend vermogen zodat het dier snel verlichting van de klachten krijgt.
Natuurgeneeskunde voor dieren is dan ook een manier van kijken naar een dier waarbij zowel de lichamelijke conditie als het karakter, de leefomstandigheden, de band met de eigenaar en nog veel meer dingen waargenomen worden. Net zoals bij mensen is het welbevinden van dieren afhankelijk van veel factoren. Door echt naar het dier te kijken en luisteren, dus zowel fysiek, als mentaal en emotioneel, wordt vaak veel duidelijk en kan de oorzaak van de (chronische) klacht aangepakt worden.
Het behandelen gebeurt vervolgens door het geven van advies en maatregelen, inzet van natuurlijke middelen en/of therapieën om het zelf genezend vermogen te optimaliseren. De behandelmethoden worden vaak in combinatie gegeven en kunnen bestaan uit oa bloesemtherapie, aromatherapie, fytotherapie, Ttouch, massage, homeopathie en celzouten.
Wat is een natuurgeneeskundig consult voor dieren?
Een consult duurt ongeveer 1 uur ( een eerste consult duurt vaak langer) en daarin wordt uitgebreid gevraagd naar de situatie en de klachten van het dier nu, maar ook naar de geschiedenis van het dier. Daarnaast wordt ook nog fysiek en energetisch onderzoek gedaan. Op die manier wordt er een compleet beeld gevormd van je dier en kan er een advies op maat worden gemaakt. Ieder dier is immers uniek en heeft dus ook een unieke behandeling nodig.
Dieren geven vaak aan wat het gezin of de eigenaar nodig heeft om beter in de flow te komen, om beter te communiceren met elkaar of met het dier. Of om een harmonieuzere leefsituatie te creëren. Dit betekent dat er soms wat uitloop nodig is bij een normaal consult om uitleg te geven of de eigenaar een stukje te coachen of begeleiden in wat het dier aangeeft.
Welke dieren hebben baat bij natuurgeneeskunde?
Alle dieren zijn welkom! Het maakt niet uit of je een hond, kat, paard, kip, geit of ander dier hebt. Je dier hoeft ook niet per se een lichamelijke klacht te hebben. Ook bijvoorbeeld gedragsproblemen, voedingsadvies of gewoon een apk om te zien hoe je dier in zijn vel zit behoren tot de mogelijkheden.